Защо любителите на чай живеят по-дълго?
Чаят - тази древна напитка прави повече от това да хидратира – тя е пълна с антиоксиданти и съединения, които подобряват здравето.
Чаша горещ чай съдържа повече от вкус – тя е източник на хидратация и антиоксиданти, които подпомагат здравето на сърцето, храносмилането и облекчаването на стреса.
Чаят е една от най-популярните напитки в света, на второ място след водата, и с основание. Този хранителен източник е известен със своите успокояващи ефекти, наситени вкусове и впечатляващи ползи за здравето.
„Чаят е без калории и е много богат на антиоксиданти“, казва Уитни Линсенмайер, регистриран диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика.
Тези свойства помагат за намаляване на риска от инсулт, подобряване на кръвното налягане и нивата на холестерола и засилване на имунната функция. Всъщност, проучване от 2022 г. установи, че редовно пиещите чай имат с девет до 13 процента по-нисък риск от смърт в продължение на десетилетие в сравнение с непиещите.
Различните чайове имат различни ефекти върху вас: Какво има във вашата перфектна чаша?
И така, какво прави една обикновена чаша чай толкова мощна? Ето какво се случва с тялото ви, когато я пиете.
Пиенето на чай може да бъде ефективно средство за ободряване, благодарение на комбинацията си от кофеин и L-теанин, която подобрява бдителността без нервността, свързана с кафето, казва Джени Нортън, регистриран диетолог в RET Physical Therapy. За разлика от чаша кафе, кофеинът от чая се абсорбира по-бавно, осигурявайки стабилна енергия за по-дълъг период от време.
Всъщност можете да консумирате твърде много кофеин. Ето рисковете:
Междувременно L-теанинът, непротеинова аминокиселина, която се среща почти изключително в чая, насърчава релаксацията и подобрява когнитивните функции. Многобройни проучвания показват, че L-теанинът подобрява концентрацията, подобрява запаметяването, помага при стрес и може да предпазва от хронични заболявания.
„Той ви дава и малко умами“, пикантен вкус, който подобрява вкуса на храната, казва Куан Вуонг, изследовател по хранене в университета в Нюкасъл, Австралия.
Чаят мача, в частност, е богат на L-теанин, като сортовете от церемониален клас предлагат най-високи концентрации поради процеса им на отглеждане на сянка. За сравнение, билковите чайове, които се приготвят с помощта на смес от различни билки и подправки, предлагат алтернативи без кофеин, богати на антиоксиданти. Например, ройбосът, южноафрикански билков чай, е богат на аспалатин, флавоноид, който може да помогне за регулиране на кръвната захар.
Освен химичния си състав, топлината и ароматът на чая ангажират сетивата по начини, които допълнително подпомагат умствената яснота и релаксацията. Проучванията показват, че сетивните преживявания при пиене на чай могат да помогнат за понижаване на нивата на кортизол, намаляване на тревожността и подобряване на осъзнатостта.
Например, проучване от 2018 г. установи, че вдишването на аромата на черен чай намалява маркерите за стрес при участниците, изпълняващи когнитивни задачи. Флоралните чайове, като лайка, са особено ефективни за релаксация, докато освежаващият аромат на чай от мента е свързан с подобрена бдителност.
Една от най-простите, но най-важни ползи за здравето от чая е хидратацията, казва Ема Бекет, изследовател по хранене в университета в Нюкасъл, Австралия. Поддържането на хидратация помага на сърцето и мускулите да работят по-ефективно, смазва ставите, помага при храносмилането и подобрява когнитивната функция.
Въпреки че чаят е диуретик, поради кофеина ефектът е лек, което му позволява да остане нетно положителен. „Хидратацията не е само за това, което остава в тялото ви“, казва Бекет. „Хидратацията е за това, че [водата] се движи през тялото ви и, движейки се през тялото ви, това дава възможност на тялото ви да премахне токсините и да балансира солите.“
Съединенията на чая за борба с болестите
Чаят е богат източник на антиоксиданти, особено флавоноиди като катехини. Те се борят с клетъчните увреждания, намаляват възпалението и потенциално намаляват риска от хронични заболявания като сърдечни заболявания и някои видове рак. Зеленият чай се откроява с високото си съдържание на катехини, което го прави мощен източник на противовъзпалителни и противоракови свойства.
(Струват ли си тези алтернативи на кафето шума?)
С високите си нива на катехини, зеленият чай е особено ценен заради своите противовъзпалителни и противоракови свойства. Четирите основни катехина в зеления чай са епикатехин, епигалокатехин, епикатехин галат и епигалокатехин галат (EGCG), които работят заедно, за да осигурят тези ползи. В предварителни проучвания е доказано, че EGCG помага за регулиране на нивата на кръвната захар, намалява коремните мазнини и подобрява окислението на мазнините по време на тренировка, което го прави предпочитан сред здравните ентусиасти.
Докато зеленият чай съдържа най-висока концентрация на катехини, черният чай запазва антиоксидантните си свойства, въпреки че преминава през ферментация, която намалява нивата на катехини, казва Вуонг. Този процес създава уникални съединения като теафлавини и теарубигини, които допринасят за ползите за здравето на черния чай.
Помислете за заместване на кафето с чай:
Нови изследвания показват, че антиоксидантите в чая могат да играят роля в поддържането на здравето на чревния микробиом, като насърчават растежа на полезни бактерии, което може да повлияе на всичко - от храносмилането до имунната функция.
Тези открития подчертават важността на консумацията на чай като цяло, където неговите съединения взаимодействат синергично за максимални ползи за здравето.
„Хората са се опитвали да възпроизведат различните съединения, поотделно, които се намират в чая“, казва Джули Стефански, регистриран диетолог и говорител на Академията по хранене и диететика. Въпреки това, както отбелязва Стефански, изолирането на специфични съединения от чая никога няма същата полза като изпиването на чаша чай, поради сложността на различните съединения, открити в чая. „Те действат заедно“, казва Стефански.