Аксесоари за приготвяне на чай Матча

Матча е тясно свързана с официалната церемония Чаною, но също така може да се използва за неформално пиене у дома. Много от аксесоарите, използвани за приготвянето на Матча, са същите в двата случая. Те могат да варират от простички и основни до уникални изделия, изработени ръчно от майстори с дългогодишна традиция. Когато започвате, препоръчваме да започнете с икономични опции и след това да преминете към по-сложни, когато уменията и интересът ви се развият. 

Чаван

Първо, ще ви трябва нещо, в което да приготвите чая и от което да го пиете. Матча традиционно се приготвя и сервира в купи, наречени чаван. Те могат да бъдат с различни форми, цветове и размери. От традиционни и семпли до цветни и съвременни, има чаван, който да отговаря на всеки вкус. Двата основни елемента, които всички чавани имат общи, са широкото, плоско дъно, което осигурява достатъчно пространство за разбиване на чая.

Често се съобразява стилът на купата със сезона. По-широките купи се използват в по-топло време, докато по-високите с по-дебели стени са предпочитани в по-студено време. Ако нямате чаван, всяка широка купа ще свърши работа. 

Часен

Един от най-важните инструменти за приготвяне на матча е четката (или часен). Моторизирани устройства могат да се използват, но вкусът и текстурата ще бъдат различни от тези, получени при традиционното приготвяне. Всеки часен е ръчно изработен от едно парче бамбук. Повечето четки имат между 80 и 120 тънки зъбци.

С течение на времето те ще се износват, тъй като са изработени от естествен материал, но поддържането на вашия часен чист и сух ще удължи живота му. Също така е важно да се накисне часенът преди употреба, за да омекнат зъбците. Това ги прави по-гъвкави, което минимизира счупванията.

Чашаку

Чашакуто е лъжичка, използвана за измерване на порции матча на прах. Обикновено е изработено от тясна, тънка част от бамбук, но се използват също така дърво и слонова кост. Усуча, или тънкият чай, обикновено изисква една и половина до две лъжички зелен чай матча. Това обикновено е около 2 г чай. Чаените майстори традиционно изработват своите лъжички, като им дават поетични имена, които отразяват сезонната им идентичност.

Хишаку

Хишаку е дълга лъжица с дръжка, която се използва за прехвърляне на вода в чашата (чаван) от голям железен съд, наречен кама, по време на традиционната чайна церемония. Въпреки че нямам кама у дома, харесвам да използвам моето хишаку, защото го прави лесно да измервам точното количество вода за една порция матча (в зависимост от размера, разбира се).

Кусенаоши
Кусенаоши е керамична стойка, която държи чаената бъркалка (часен). Тя помага за оформянето на ресничките, като подобрява издръжливостта на часена с времето. Забелязах, че моите бъркалки запазват формата си по-добре, откакто започнах да използвам кусенаоши. Веднъж участвах в уебинар с Ясабуро Танимура, известен майстор на часен, който се пошегува, че също толкова лесно можете да използвате бутилка от Yakult, за да държите часена.

Фуруи
Пресеяването на матча преди разбиване помага да се избегне образуването на бучки. Съществува мит, че металът уврежда антиоксидантите в матча, но това просто не е вярно. Просто се уверете, че използвате отделна цедка само за тази цел, за да избегнете смесването на вкуса на матча с остатъците от други чайове.

Натсуме
По време на японската чаена церемония, Матча се съхранява в малко бурканче, наречено натсуме. Обикновено те са изработени от лакирано дърво и се предлагат в разнообразни цветове и дизайни. Тъй като натсуме не са херметични, не са подходящи за дългосрочно съхранение на матча. Въпреки това, те добавят елегантност и забавен елемент към сервирането на чай, особено когато го споделяте с гости.

Надяваме се, че сте се насладили на информацията за различните инструменти за матча. Те не са задължителни, но според нас наистина допринасят за подобряване на преживяването и ритуала по приготвянето на матча у дома.

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн