Безкофеинов чай: Всичко, което трябва да знаете

Чаят съдържа различни количества кофеин. Подобно на кафето, обаче, се предлага и безкофеинов чай. Безкофеиновият чаят е добра алтернатива за тези, които обичат чая, но може би са чувствителни към кофеина. Това е също чудесен вариант, когато копнеете за вкуса на черен чай, но не искате да консумирате толкова много кофеин по-късно през деня. Но как се премахва кофеинът от чая? Нека разберем!

Как се обезкофеинизира чаят

Обезкофеинизирането на чая може да се извърши по няколко различни начина. Всеки метод ще има свои предимства и недостатъци.

Метод с водна обработка (Swiss Water)

Процесът Swiss Water е метод за обезкофеинизиране на чай, който използва само вода за отстраняване на кофеина от чаените листа.

Листата от чай се накисват в гореща вода, която извлича кофеина заедно с други съединения. След това преминава през въгленов филтър, за да се отстрани кофеинът от водата.

След това листата от чай се накисват в безкофеиновата вода, което им позволява да реабсорбират вкусовете, които са били загубени по време на първоначалното извличане.

Метод с въглероден диоксид (CO₂)

Въглеродният диоксид (CO₂) е естествено срещащ се газ. Този метод се счита за най-безопасния за премахване на кофеина от чая. Също така е най-добрият за запазване на оригиналния вкус на чая, което е огромен плюс.

При този метод листата от чай се поставя в контейнер с въглероден диоксид при изключително високо налягане. Тази среда помага на въглеродния диоксид да действа като разтворител и да премахне молекулите на кофеина от листата, без да се нарушава вкуса, качеството или други полезни съединения.

Методи на базата на разтворители

Методите на базата на разтворители са друга опция за обезкофеинизиране на чая. Тези методи използват разтворители като етилацетат или метиленхлорид за отстраняване на кофеина. Недостатъкът е, че те могат да оставят послевкус на химикали.

За да се извлече кофеинът, листата от чай се накисват в разтворителя (т.е. етилацетат). Получената смес след това се прекарва през филтър, който отстранява кофеина от разтворителя. След това листата от чай се накисват в безкофеиновия разтворител, за да се реабсорбират вкусовете и маслата.

Ползи за здравето от консумацията на безкофеинов чай

Безкофеиновият чай може да предложи много от същите ползи за здравето като обикновения чай, в зависимост от използвания метод на декафеинизация. Основната разлика е, че той няма стимулиращото действие на кофеина.

Съдържа ли безкофеиновият чай изобщо кофеин?

Безкофеиновият чай не е напълно без кофеин, тъй като след процеса на обезкофеинизиране все още съдържа следи от него. Въпреки това, количеството кофеин е много по-малко, отколкото преди.

Точното количество кофеин варира в зависимост от метода, използван за обезкофеинизиране на чая. Обикновено чаша обезкофеинизиран чай може да съдържа 1-2 милиграма кофеин.

Какъв вкус има Безкофеиновият чай?

Вкусът на обезкофеинизирания чай ще варира в зависимост от вида на чая (например черен чай или зелен чай) и метода на обезкофеинизиране. В сравнение с варианта с кофеин, вкусът и ароматът може леко да се различават. Например, черният безкофеинов чай може да има по-леко усещане в устата.

Можете ли да обезкофеинизирате чай у дома?

Твърди се, че можете да обезкофеинизирате чай у дома чрез изплакване с гореща вода, но това е мит.

За да се насладите на вкуса и ползите от чая без кофеин, посетете momentite.bg и разгледайте богатата ни селекция от безкофеинови чайове!

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн