Всичко, което трябва да знаем за белия чайКакво е бял чай?

Белият чай е най-малко обработеният и следователно най-деликатният вид чай, създаден от растението Camellia Sinensis. Неговият произход е Fuding, провинция Fujian, Югоизточен Китай.

В наши дни и други райони на Китай, като Юнан или Гуанси, както и големи страни производители на чай като Индия, Шри Ланка, Тайван, Африка и дори Хавай, са започнали свои собствени и доста успешни производства на бял чай.

Висококачествените бели чайове се берат много рано през пролетта (известно също като First Flush), когато на „спящите” чаени храсти започнат да поникват малки пъпки, най-накрая „събудили се” след зимните месеци.

Най-скъпият и най-известният китайски бял чай се нарича Сребърна игла”. Състои се от млади пъпки, толкова фини, че все още са покрити с пухкав бял мъх. Този чай се бере ръчно и много внимателно, тъй като целите пъпки са един от основните показатели за добро качество.Обработка на белия чай

 1. Беритба

Най-висококачественият бял чай се бере ръчно по време на ранна пролет до средата на лятото.

 1. Изсушаване

Процесът на сушене започва веднага щом чаените листа са набрани и понякога може да продължи до 3 дни.

 1. Дехидратиране

Листата се дехидратират, за да се намали водното съдържание до по-малко от 5%.

Вкус на белия чай

Белият чай е известен със своя мек и деликатен вкус, който често се описва като флорален, свеж, плодов, с нотка на краставица или пъпеш. Някои бели чайове са малко по-плътни, с по-орехови и земни нотки, както и сладък вкус на мед.

Вижте всички видове бял чай от Momenti.bg тук.Важно е да споменем, че вкусът на белия чай варира значително, в зависимост от това кои части от чаеното растение са използвани (пъпки или листа), както и от фактори като сорт, местоположение, време, почва, обработка и дори температурата, при която е сварен.

Съвети за варене на белия чай

Обикновено препоръчваме варенето на белия чай да бъде при около 75°C, за да се избегне изгарянето на листата, което от своя страна може да доведе до прекалено горчив вкус на чая.

Въпреки това, ако белият чай е качествен, е безопасно да се накисне на по-висока температура (75°C – 95°C).

Бял чай и кофеин

На първо място е важно да се отбележи, че по-високите температури и по-дългото време на накисване ще доведат до повече кофеин във вашата чаша.

Когато става въпрос за бял чай, съдържанието на кофеин варира значително: 30 – 55 mg.

Установено е, че младите пъпки съхраняват най-голямо количество кофеин в себе си.

Следователно чайовете, съставени от пъпки, съдържат най-голямо количество кофеин, докато белите чайове, съдържащи както пъпки, така и млади листа, са с по-малко съдържание на кофеин.

Големият въпрос е, ако в един бял чай се съдържа голямо количество кофеин, защо той ни кара да се чувстваме спокойни и отпуснати?

Отговорът е следният: младите листа са богати още на L-теанин - аминокиселина, която насърчава релаксацията и спокойното състояние на ума. 
Това противодейства на ефекта от кофеина, като ви прави едновременно концентрирани и спокойни.Ползи от белия чай

 1. Детокс

Белият чай помага на тялото ви да се отърве от токсините, като подобрява функцията на бъбреците и черния дроб.

 1. Отслабване

Изследвани показват, че катехините, открити в белия чай, помагат за изгаряне на мастните клетки и засилване на метаболизма, насърчавайки загубата на тегло.

 1. Подобряване на паметта

Белият чай съдържа L-теанин, манган, цинк, селен и катехини, които подобряват вашата памет.

 1. Здрава кожа и коса

Белият чай има антисептични и антиоксидантни свойства, които предпазват кожата от клетъчно увреждане, причинено от свободните радикали. Той също така съдържа катехин, наречен EGCG, който поддържа здрави клетките на косата, като намалява косопада и засилва растежа.

 1. Анти-ейдж ефект

Свободните радикали в тялото ни причиняват увреждане на ДНК на кожата и могат да ускорят нейното стареене. Не се притеснявайте! Белият чай е богат на полифеноли, които помагат за неутрализирането на тези неприятни свободни радикали и действа против стареене.

 1. Засилване на имунната система

Катехините, присъстващи в белия чай, помагат за намаляване на възпалението, регулират имунната система и повишават устойчивостта към инфекции.

 1. Подпомага храносмилането

Флавоноидите и антиоксидантите в белия чай са известни с това че стимулират функцията на червата и намаляват газовете. Една чаша бял чай може да ви помогне да облекчите спазмите и стомашната киселинност.

 1. Понижаване на кръвното налягане

Белият чай съдържа катехини, сапонини, теанин и GABA, които могат да допринесат за намаляване на високото кръвно налягане.

 1. Понижен холестерол

Катехинът, който се съдържа в белия чай, може да блокира образуването на лош LDL холестерол, като помага за предотвратяване образуването на плаки в артериите.

 1. При диабет

Установено е, че катехините в белия чай играят важна роля при лечението и превенцията на диабет тип 2.

 1. Намалява риска от рак

Установено е, че белият чай съдържа най-високата концентрация на катехини EGCG, които имат противоракови свойства.Няколко неща, на които да обърнете внимание:

 1. Не пийте бял чай поне час след хранене, ако страдате от анемия, тъй като белият чай пречи на усвояването на желязото в кръвта
 2. Консумирайте по-малко количество бял чай, ако сте чувствителни към кофеин
 3. Консултирайте се с лекар преди консумация на бял чай, ако сте бременна или кърмите


За още полезни и интересни статии, посетете блога на Momenti.bg

 

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн