Зелен чай - история, ползи, начин на приготвяне

В предишни статии вече сме отбелязали, че чаят е най-консумираната напитка в света след водата.

Сред цялото разнообразие от чаени листа и сортове чай, най-честият избор категорично е зеленият чай - не само поради богатия му състав, но и заради многобройните ползи от него за нашето здраве и красота.

В тази статия ще насочим вашето внимание към историята на зеления чай, неговите ползи и начин на приготвяне - за всички онези безценни Momenti наслада за душата!

зелен чай

Зелен чай - история, ползи, начин на приготвяне

История на Зеления чай

В началото на IX в. зеленият чай е внесен в Япония от будистки монаси от своето родно място Китай. През вековете той е често срещан и на територията на Южна Корея. Днес се отглежда още в Индия и Непал. Поради тази причина, жителите на всички тези държави се славят с по-добро здраве, дълголетие, младост и красота.

Първоначално зеленият чай е бил достъпен само за висшата класа и използван като лекарство. В края на XII в. известният свещеник Енсай започва да използва зелен чай Матча за религиозни цели в Япония. Той е автор на първата книга, посветена на чая, в която фокусът е върху благоприятните ефекти на тази напитка за здравето и медицинските ползи от нея. 

история на зеления чай


Ползи от Зеления чай

Зеленият чай помага в справянето с различни алергии, регулира кръвната захар и понижава холестерола, подпомага мозъчната функция, подобрява зрението и здравето на устната кухина, грижи се за вашата кожа и изгарянето на излишни мазнини, а не на последно място - помага за по-дълъг и по-щастлив живот.

Поради факта, че зеленият чай има изключително голямо съдържание на антиоксиданти, той може да забави стареенето на колагена, предотвратявайки бръчки, както и да ви направи победител в борбата с косопада. Катехините в зеления чай блокират т.нар. DHT - основният причинител на косопада, а така важният елемент EGCG (епигалокатехин галат), от своя страна, насърчава растежа на косата,стимулирайки космените клетки. 

ползи от зеления чай

Начин на приготвяне на Зеления чай

Стандартният начин за приготвяне на зеления чай е следният:

Кипнете вода в подходящия чайник. Недейте да преварявате водата. Идеалната температура на варене е между 70°C и 80°C, което гарантира, че биоактивните съставки в листата на зеления чай ще останат непокътнати.

  1. Дръпнете чайника от огъня.
  2. Поставете чаените листа или торбичка с чай в чайника.
  3. Оставете да се накисне за около 1–3 минути. 
  4. След като чаят се свари, балансирано изливайте по малко количество чай във всяка чаша, за да разпределите равномерно неговата хранителна сила. Добавете няколко капки лимонов сок или мед, по желание

    японски зелен чай


Любопитен факт е, че от стъблата и клонките на най-популярния японски зелен чай Sencha се прави специален зелен японски чай Kukicha, който съдържа 2 пъти повече витамин С от портокалите и 6 пъти повече калций от прясното краве мляко.

Кои са нашите Топ 10 предложения за Зелен чай можете да видите тук. 

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн