Има ли студеният (Cold-Brew) чай същите ползи както горещият?
Ако сте почитател на чая, вероятно имате собствен метод за приготвяне на перфектната чаша. Някои хора се кълнат в Cold-Brew докато други предпочитат традиционния метод с гореща вода. И така, кой е по-добрият?
Оказва се, че както Cold-Brew, така и горещото запарване имат своите предимства. Използването на Cold-brew чай може да доведе до по-малко горчив вкус и също се смята, че запазва повече от антиоксидантите, които се намират в чаените листа. От друга страна, горещото запарване обикновено засилва вкуса на чая.
Cold-brew чаят има много по-малко кофеин
Студеното приготвяне е добър вариант ако се опитвате да намалите приема на кофеин. Кофеинът е по-разтворим в гореща вода, затова горещо приготвеният чай обикновено има по-високо съдържание на кофеин. Ако използвате Cold-brew методът, ще получите чаша с приблизително половината количество кофеин спрямо горещо приготвената чаша.
Cold-brew чаят има много по-гладък вкус
Много хора може да не знаят това, но начинът на приготвяне на чая може да предизвика огромна разлика във вкуса. Трябва да опитате Cold-brew чаят, ако желаете по-гладък на вкус чай. Това е процес, при който чаят се накисва в студена вода за по-дълго време, обикновено около 12 часа. Този процес извлича всички естествени аромати от чаените листа, резултирайки в чаша чай, която е много по-богата и по-гладка от това, което бихте получили при горещо приготвяне.
Витамин C от Cold-brew чаят
Витамин C е важен за доброто здраве, но понякога може да е трудно да се набави достатъчно само от диетата. Все пак, лесен начин да увеличите приема си е чрез студеното накисване на чай. Студеното наисване помага да се запази витамин C в чаените листа, така че при консумация на студения чай ще получите по-висока концентрация на този важен елемент.
Все още получавате антиоксидантните ползи на чая
Много хора пият чай заради антиоксидантите, които се счита, че имат ползи за здравето. Тези антиоксиданти се намират както в горещо приготвения, така и в студено приготвения чай, така че все пак ще получите същите ползи, независимо от метода на приготвяне, който изберете.
За да поддържате младежки и свеж вид, трябва да добавите студен чай към вашия режим за красота. Антиоксидантите в студеният чай могат да помогнат да защитят кожата ви от увреждания и също така да намалят появата на фини линии и бръчки.
Независимо дали предпочитате зелен, черен или бял чай, всички видове чай могат да бъдат студено приготвени. Така че, ако търсите начин да промените своята рутина за пиене на чай, Cold-brew чаят е отличен избор.
Така че, ако не сте почитател на черния чай, а предпочитате зелен или бял чай, опитайте студеното приготвяне.
Пийте чаша Cold-Brew, за да подобрите вашето здраве
Има много причини да преминете към Cold-brew, дори ако сте страстен почитател на горещия чай. Студеното приготвяне може да ви даде по-малко горчива чаша чай, повече витамини и антиоксиданти и по-гладък вкус. Затова, студеното приготвяне е правилният избор, ако търсите по-здравословен начин да приготвяте своя чай.