Как да преминем от кафе на чай?

За мнозина кафето е предпочитана сутрешна напитка, а ползите и удоволствието от него са осезаеми и в други часове на деня. Чисто или като част от десетките различни рецепти, еспресото наистина е магнетично питие, но има хора, които го избягват по ред причини.

Макар че кафето има доказани здравословни ефекти, може да не е подходящо за вас, ако ви причинява нервност, храносмилателен дискомфорт или други неприятни усещания. В случай че сте се питали коя напитка действа ободряващо и е полезна за организма, то това несъмнено е чаят. Не е особено трудно да замените кафето си с него, а в следващите редове ще ви кажем как.

Какви ползи ще получим, замествайки кафето с чай?

Освен отличен вкус, чаят има множество здравословни предимства, затова е високо ценен продукт от хиляди години насам. Ако по една или друга причина сте решили да преминете от неизменната чаша кафе към неговата алтернатива, ще спечелите редица предимства, защото чаят:

  • има богата гама от вкусове;
  • хидратира добре тялото;
  • притежава ободряващ ефект;
  • съдържа много антиоксиданти;
  • намалява стреса;
  • помага за укрепването на имунната система.

Чаят съдейства и за доброто храносмилане, щадящ е към здравето на зъбите, не съдържа калории, ако не го подслаждате допълнително, а освен това можете да го пиете по всяко време на деня и се приготвя значително по-бързо и лесно.

Със сигурност много хора няма да се откажат завинаги от кафето, но и за тях е препоръчително да редуват двете напитки през определен интервал от време. Често обаче е трудно да се открие правилният подход, дори и да сте силно мотивирани за подобна промяна.

Как да направим замяната на кафе с чай по-лесна?

Ако вече сте достигнали до убеждението да замените пиенето на кафе с чай, първо трябва да се отървете от заблудата, че няма да се справите в натовареното си ежедневие без чашата кафе. Психическата ви нагласа е ключова, понеже промяната на утвърдените навици изисква решителност.

Първо дайте време на себе си и на тялото си да се адаптира и не се отказвайте от кафето изведнъж. Опитайте се да намалите дозата постепенно в рамките на 14 дни. Може да му намерите временен заместител като например кафе от ръж, ечемик и др., прибавяйки към получената напитка малко мляко. Именно привикването с вкус, различен от познатия, е най-голямата подсъзнателна спънка да останете мотивирани.

Постепенно можете да включвате по чаша зелен, билков или плодов чай, докато в един момент се почувствате готови да спрете и последната чаша кафе.

Замените ли кафето с чай, видът ви ще бъде по-свеж, кожата ви ще изглежда по-хидратирана и ще се радвате на по-бели зъби.

Зелен, плодов, билков, цветен или комбинация от няколко варианта, всеки вид чай с неповторимата си магия ще ви кара да се чувствате спокойни и бодри. Затова си струва да го направите задължителна част от ежедневието си.

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн