Магическият чай Pu-erh: Същност и ползи

Чаят Pu-erh (Пу-Ер/Пу-Ър) ще ви влюби в себе си за секунди. Веднъж опитате ли го, този магически чай ще се превърне в любимата ви напитка по всяко време от годината.


чай Pu-erh

 

Същност на чая Pu-erh

Чаят Pu-erh се произвежда и отглежда ексклузивно в китайската провинция Юнан, а историята му е над 2000-годишна. Това е ферментирал чай, който отлежава десетилетия, като най-често по този начин развива още по-голяма дълбочина, текстура и  плътност. Прави се от едролистния сорт древни дървета със зрели листа Camellia sinensis, като вкусът му може да бъде най-разнообразен-  плодов, тревист,  билков, земен, мускусен и др.

Съществуват два вида чай Pu-erh: суров и зрял.


Суровият (Шън) представлява най-древната форма на обработка - листата на чая биват сушени на слънце, след което се пресоват и подготвят за тяхната бавна ферментация и отлежаване, който процес продължава години наред.

 

Зрелият (Шу) ферментира приблизително 40-50 дни в контролирана среда с подходящите влага и температура.

 

Полуферментиралият чай Пу-Ер представлява микс от сурови и варени листа, които са били пресовани и задушени. В този му вид чаят е една красива комбинация от светли и тъмни листа.

 

 ферментация чай Pu-erh

Ползи от чая Pu-erh за нашето здраве


В предишни статии сме ви разказвали много за това как всеки един чай носи в себе си редица благоприятни свойства, които действат положително на нашето здраве и настроение.

Чаят Пу-Ер тонизира, освежава и подобрява концентрацията, особено при ситуации, в които се изисква умствен труд. Той заема специално място в традиционната китайска медицина още от древността. Важно е да знаете и че съдържа голямо количество кофеин. Ето още някои ползи от чая Пу-Ер:

  1. Срещу рак

Pu-erh е мощен антиоксидант, борещ се с различните видове рак. Антиоксидантите елиминират свободните радикали, които причиняват коварната болест и пречат на клетките да се обновяват. Pu-erh предотвратява тяхното натрупване и стимулира регенерацията на клетките.

  1. Подобряване на кръвообращението

Чаят Pu-erh спомага циркулацията на кръвта до всички органи в тялото. По този начин кръвоносните съдове пренасят жизнено важните за нашия организъм кислород и минерали.

  1. Баланс в храносмилателната система и превенция срещу затлъстяване

Ако приемате това китайско чудо преди хранене, гарантирано ще получите по-лесно и ускорено храносмилане. В този ред на мисли, чаят значително помака при запек. И не само това - именно фактът, че чай Пу-Ер е такъв мощен антиоксидант, го кара да се бори с токсините, предизвикващи затлъстяване и увреждащи организма. Чаят допринася за загуба на телесна маса, което също е вследствие на ускореното храносмилане.

Пу-Ер чай

  1. При злокачествен холестерол

Любимият чай Pu-erh се слави като един от най-ефективните билкови чайове, балансиращи холестерола. Ако консумирате редовно от него, съсирването на кръвта ще бъде предотвратено, артериите - отпуснати, а циркулацията на кръвта - подсилена. След всяко хранене вечер е препоръчителен приемът на 1 чаша Pu-erh чай, за да са защитени сърцето и кръвоносните съдове.  

  1. Борба с диабета

Редовната консумация на чай Пу-Ер ще допринесе за регулиране на инсулина и нивата на липидите. Кръвната захар е под контрол и така може да бъде предотвратен диабет от тип 1 и тип 2.

  1. Без стрес

 Доста интересен е фактът, че Pu-erh чаят съдържа кофеин, а в същото време подпомага дълбокия сън. Това се дължи на неговото съдържание на амино-маслена киселина, което, от своя страна, насърчава производството на мелатонин в мозъка. Всичко това намалява стреса и напрежението, а сънят е така блажен...

 
Пу-ър чай

Още от нашия блог:  Всичко, което трябва да знаете за чай Оолонг

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн