Рецепта - Греяно вино с черен чай
Ето че настъпи най-празничният месец в годината и навсякъде се носи завладяващото ухание на греяно вино (Mulled Wine), олицетворяващо уют, споделеност и приятно опиянение.
Без да изневеряваме на стила си, в тази статия ще ви подарим една съкровена рецепта, а именно за греяно вино, в комбинация с черен чай.
А ето и малко предистория...
Първоначалното значение на думата "mull" е "загряване, подслаждане и ароматизиране", като глаголът се появява през 1618 г. или иначе казано - късното средновековие.
Говори се обаче, че греяното вино е създадено от римляните около 2 век. И докато древните гърци са затопляли и подправяли вината си, римляните са загрявали виното през зимните месеци, за да се предпазят от ужасния студ в Европа.
През годините горещото ароматизирано вино става широко разпространено и рецептите за него търпят всякакви интерпретации и подобрения като подправки и плодове – за здрава имунна система и благосъстояние.
Рецепта - Греяно вино с черен чай
За нашата специална рецепта за Греяно вино с черен чай ще са ви необходими следните продукти:
1 л. предварително сварен черен чай от нашата богата селекция
1 бутилка червено вино от Momenti.bg
2 с.л. мед Bilbo
карамфил – на вкус
звездовиден анасон – на вкус
резенчета ябълка – на вкус
резенчета портокал – на вкус
пръчки канела – за декорация
Начин на приготвяне:
Изсипваме червеното вино и черния чай в дълбока тенджера, в която да го приготвим и загреем.
Добавяме меда, анасона, карамфила и плодовете, изцяло по ваш избор като количество, и оставяме напитката да ври.
Сваляме от котлона малко преди греяното вино с черен чай да заври и го оставяме под капак за няколко минути.
Прецеждаме хубаво течността, изсипваме я в подходящи чаши и гарнираме с пръчка канела (може да използвате и дехидратирани плодове, по желание).
Консумирайте отговорно и докато греяното вино е още горещо - така ще се избавете от всякакви настинки, простуда и грип! Наздраве! :)
Вижте още: Рецепта: Сладкиш с Черен чай