Чай в пакетчета vs. Насипен чай - Защо насипният чай е по-добър от пакетчетата?

Много се говори за това защо чаят от листа (като "насипен чай" и "чай от цели листа") е по-добър от пакетчетата. Докато част от това е истина, по-голямата част е съставена от широки обобщения, като "Чаят от цели листа винаги е по-добър от пакетчетата". Научете какво разграничава пакетчетата от чая от цели листа, защо насипният чай обикновено е по-добър от пакетчетата и как да преминете от пакетчета към насипен чай.

Чай от цели листа ​​срещу пакетчета чай

"Чай от цели листа" означава чай, който е съставен предимно от цели, нетрошени листа. Пакетчетата обикновено са направени от обратното - нискокачествени чайове, като прах и фаннингс. Праховете и фаннингс са по-малки парченца чай, така че имат по-голяма повърхност от целите листа. По-голямата повърхност означава повече възможности за етеричните масла (това, което прави чая ароматен и вкусен) да се изпарят, оставяйки чая безвкусен и остарял. Поради тази причина свежестта може да бъде основен проблем при обикновените пакетчета чай, особено ако са опаковани в хартиена кутия с хартиена обвивка.

Някои видове чай (включително много печени японски зелени чайове) се натрошават естествено по време на обработката. Технически не са от цели листа, дори ако са на върха на качеството. Те също така се сблъскват с някои проблеми със свежестта, но загубата на аромат се увеличава при много малки класове чай (като прах и фаннингс). Някои пакетчета чай са направени с чай от цели листа. Въпреки това, пакетчетата с цели листа са по-скоро изключение, отколкото правило.

Насипен чай срещу пакетчета чай

Насипният чай е чай, който не се запарва в пакетче. Когато запарвате насипен чай, той има (или трябва да има) място за листата да абсорбират вода и да се разширят, докато се запарят. Това позволява на водата да тече през листата и да извлече широк спектър от витамини, минерали, вкусове и аромати от листата.

Когато запарвате чай в пакетче, неговото запарване е ограничено от размера на пакетчето. Поставянето на едролистен чай в малко пакетче няма да доведе до много ароматна чаша. В продължение на много години индустрията за пакетчета чай адаптира чая към пакетчето. Като пълнят пакетчетата с по-малки частици чай (вместо цели листа), повърхността и скоростта на запарване на чая се увеличават. Получава се по-ароматна (въпреки че не е особено нюансирана) напитка. Беше евтино, лесно и достатъчно добро за обикновения пиещ чай с "мляко и захар", така че беше успешно.

По-скоро някои търговци на чай решиха да адаптират пакетчето към чая. Вместо да използват чайове с плосък вкус (миниатюрни, счупени листа, известни като "прах" и "фаннингс"), те избират по-високи класове чай с по-сложни вкусови профили и аромати. Те получават по-добри запарки от тези листа, отколкото биха могли с традиционните пакетчета, като ги поставят в по-големи пакетчета, "чайни торбички" и "чайни чорапи", както и "пирамидални пакетчета" (пакетчета чай с форма на пирамида). Всички тези варианти на пакетчета чай позволяват на листата да се разширят повече в сравнение с традиционните пакетчета, което води до по-добра запарка.

Забележка: Тъй като скоростта на запарване протича различно при пакетчетата и чая на листа, има разлика в съдържанието на кофеин в пакетчетата и чая на листа.

Стандартизация срещу Разнообразие 
Въпреки тези иновации в пакетчетата чай, много ценители на чая все още ги пренебрегват по две основни причини. Първата е свързана с придържането към традицията и наслаждаването на чаени ритуали, които не включват пакетчета. Втората е свързана с по-сезонния, занаятчийски и кулинарен подход към чая.

Обикновено пакетчетата чай се смесват за стандартизация. Година след година, определен чай от хранителен магазин ще има един и същи вкус. Това е така, защото се смесва с чайове от цял свят. Всяка година количествата чай от всяко място варира в зависимост от цената и крайния профил на вкуса, който се опитват да постигнат блендерите. Често по-висока цена се поставя на цената и стандартизацията на чая, отколкото на неговото качество и характер на вкусовия профил.

При насипния чай често е обратното. Насипния чай може да бъде специализиран чай от един регион или дори от една част на едно имение. Неговият профил на вкус, аромат и външен вид се променят от година на година и от сезон на сезон. Като цяло именията, регионите, стиловете на обработка и сезоните на отглеждане са известни с определени вкусове и аромати, но има много по-голяма гама от вкусове и аромати, предлагани от насипния чай, отколкото от стандартизираните смеси. Тази широчина и дълбочина на чаените профили са привлекателни както за любителите на храната (хора, които се интересуват много от вкусовете и политиката на храната), така и за други запалени типове (доказано от скорошната тенденция звездите от технологичния свят да се обръщат към чая).

Как да преминете към Насипен чай 
Насипният чай може да изглежда сложен в началото, но с помощта на приветлив магазин за чай (или онлайн търговец на чай с добра продуктова информация) и няколко лесни съвета, намирането и запарването на чай, който ще харесате, е лесно.

Първо, помислете върху какъв ароматен профил харесвате в чая и след това го потърсете в насипен чай. Ако предпочитате черен чай, опитайте черни насипни чайове. Ако харесвате ароматизирани чайове, няма проблем да преминете към ароматизирани насипни чайове. Попитайте вашия местен магазин за чай за препоръки или разгледайте онлайн предложенията на различни компании. Пробните пакети чай и клубовете за чай на месеца могат да бъдат чудесни начини да опитате нови чайове.

След това разширете повече хоризонтите си. Ако сте започнали с ароматизиран насипен чай, опитайте се също така да опитате и неароматизиран чай от време на време. Може би ще предпочете такъв, след като небцето ви се развие малко повече! Помислете да инвестирате в по-добри съдове за чай. И преди всичко, следвайте вкуса си! Ако пиете това, което обичате, и запарвате в нещо, което е красиво и практично за вас, никога няма да погледнете по същия начин на пакетчетата чай отново.

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн