Японска чаена церемония: Пътят на чая, матча и тайните на японската култура
История на японската чаена церемония
Някога Уилям Гладстоун е казал „Ако ви е студено, чаят ще ви стопли. Ако ви е топло, чаят ще ви охлади. Ако сте депресирани, чаят ще ви развесели. Ако сте развълнувани, чаят ще ви успокои“. Прекланяме се пред тези думи на британския министър-председател, но чаените ритуали и традиции навлизат в Европа много, много по-късно от откриването му.
Знаете ли, че чаят, независимо дали е топъл или студен, е втората най-често консумирана напитка по света, а през 2005 год. 15 декември официално е обявен за Международен ден на чая. Преди да ви запознаем с чаената японска традиция, която ще разгледаме в следните редове, да върнем времето малко назад, за да разберем защо чаят е толкова ценен и възхваляван от японците.
Няма точни данни кога е открит първият чай, но се знае, че това се случва в Китай преди 2 700 г. пр. Хр и от уважение се приписва на китайския император Шен Нунг. Около 2000 г. събирането на чай и редовната му консумация са вече факт и макар чаят като такъв да навлиза в Европа
едва преди 400 г., японците са сред първите нации, които около 9 в. вече му се наслаждават.
В Япония зеленият чай е внесен от будистки монаси и първоначално на него се е гледало като на лекарство. Бил предназначен само за висшата класа и недостъпен за обикновения човек. През втората половина на 12 в, когато чаят вече е набрал огромна популярност в Япония, виден свещеник започва своите проучвания върху преимуществата, които се крият в пиенето на чай и дори написва книга, в която подробно изтъква всички здравословни ползи от консумацията на зелен чай, особено на чай матча. Съвсем скоро японският чай матча се налага като основен чай, който заема почетно място както на японската трапеза, така и в провеждането на различни религиозни ритуали. Матча се превръща в чай за японската чаена церемония, днес олицетворение на цялостната Японска култура и позната далеч извън пределите на Страната на Изгряващото слънце.