Японска чаена церемония: Пътят на чая, матча и тайните на японската култура

История на японската чаена церемония

Някога Уилям Гладстоун е казал „Ако ви е студено, чаят ще ви стопли. Ако ви е топло, чаят ще ви охлади. Ако сте депресирани, чаят ще ви развесели. Ако сте развълнувани, чаят ще ви успокои“. Прекланяме се пред тези думи на британския министър-председател, но чаените ритуали и традиции навлизат в Европа много, много по-късно от откриването му.
Знаете ли, че чаят, независимо дали е топъл или студен, е втората най-често консумирана напитка по света, а през 2005 год. 15 декември официално е обявен за Международен ден на чая. Преди да ви запознаем с чаената японска традиция, която ще разгледаме в следните редове, да върнем времето малко назад, за да разберем защо чаят е толкова ценен и възхваляван от японците.

Няма точни данни кога е открит първият чай, но се знае, че това се случва в Китай преди 2 700 г. пр. Хр и от уважение се приписва на китайския император Шен Нунг. Около 2000 г. събирането на чай и редовната му консумация са вече факт и макар чаят като такъв да навлиза в Европа
едва преди 400 г., японците са сред първите нации, които около 9 в. вече му се наслаждават.

В Япония зеленият чай е внесен от будистки монаси и първоначално на него се е гледало като на лекарство. Бил предназначен само за висшата класа и недостъпен за обикновения човек. През втората половина на 12 в, когато чаят вече е набрал огромна популярност в Япония, виден свещеник започва своите проучвания върху преимуществата, които се крият в пиенето на чай и дори написва книга, в която подробно изтъква всички здравословни ползи от консумацията на зелен чай, особено на чай матча. Съвсем скоро японският чай матча се налага като основен чай, който заема почетно място както на японската трапеза, така и в провеждането на различни религиозни ритуали. Матча се превръща в чай за японската чаена церемония, днес олицетворение на цялостната Японска култура и позната далеч извън пределите на Страната на Изгряващото слънце.

Наред с утоляване на жаждата японският чай матча способства за регулиране на храносмилането ( помага ни да имаме стройна фигура) , намалява вредните ефекти от консумацията на алкохол, подобрява мозъчната функция и концентрацията ни, предпазва от сърдечно-съдови заболявания, а според скорошни проучвания и от рак.

Матча е богат на витамините А и С, на калций, калий, желязо и на още много други нутриенти, които го превръщат в една от най-мощните суперхрани. Съвсем спокойно можем да го определим и като единствен по рода си зелен чай, защото за разлика от своите събратя, той се предлага на пазара под формата на фин зелен прах, а не като изсушени листа.
Интензивният аромат и наситеният вкус на матча го превръщат в най-подходящия чай за японската чаена церемония, позната като Чаною или Чадо. Първото буквално се превежда като „гореща вода за чай“, а второто „пътят на чая“.

Първоначално японската чаена церемония възниква като опит да се напасват китайските традиции, свързани с пиенето на чай с характерните особености на японците. През 16-ти и 17- ти век Япония преживява истински разцвет по отношение на изкуство, култура и придобиване на собствена национална идентичност. Къде остава чаят матча? Той се превръща в център на подготвянето и поднасянето на чай по време на чаената церемония, която обичайно отнема около 3 часа. Сами се досещате, че подобни чаени церемонии били предназначени само за знатните особи, а за домакинът често това било съпътствано с години на обучение, за да не се
изложи пред гостите си.

                В наши дни зеленият японски чай, включително и матча, се считат за едни от най-елитните чайове, както и най-популярните. Да, цената на чай матча за церемония надали ще ви зарадва, но от друга страна почти винаги цената определя качеството. От все сърце ви пожелаваме някой ден да се насладите на чай матча за японската чаена церемония, а кой знае? С малко
повече познания, можете дори сами да си организирате чаена церемония в духа на Страната на Изгряващото Слънце.
За финал ще използваме цитат на японския учен и писател Какузо Окакура, който е една от най-ярките и запомнящи се фигури в областта на културата и изкуството и който споделя, че „Чаят е религия на изкуството за живот“. Ние напълно подкрепяме това изказване, защото чаят не е обикновена напитка, а истинско изживяване за душата и тялото ни. Особено японският чай матча за церемония.

Заповядайте в онлайн магазина на Моменти, където можете да се насладите на богата гама от чайове, включително матча, и да се потопите в автентичната атмосфера на чаените традиции от различни култури. Не пропускайте и останалите ни интересни статии за чай в блога на Моменти!

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн