12 ГРЕШКИ, КОИТО МОЖЕ БИ ПРАВИТЕ, КОГАТО ПРИГОТВЯТЕ ЧАЙ

Вярваме твърдо, че няма правилен или неправилен начин за приготвяне на чай. Най-важното е да ви харесва. Въпреки това, ако не сте доволни от вкуса на вашия чай, ето някои често срещани грешки, които може би ви пречат да направите перфектната чаша.

Хубавото е, че всички те се поправят много лесно. Ето 12 грешки, които може би допускате, когато приготвяте чай.

НЕ ИЗПОЛЗВАТЕ ДОСТАТЪЧНО ЧАЙ

Често чувам от хората, че не харесват чай, защото има вкус на вода. Ако не използвате достатъчно чай, ароматът ще бъде слаб и безвкусен. Добро правило е да използвате 1 чаена лъжичка (около 2 грама) листенца чай на чаша (225 мл) вода. Ако използвате пакетчета чай, трябва да има по 1 пакетче за всяка чаша вода.

ИЗПОЛЗВАТЕ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЧАЙ

Повече не винаги означава по-добър резултат, когато става въпрос за приготвяне на чай. Използването на прекалено много листа ще доведе до горчива и неприятна напитка. Най-добрият начин да дозирате насипен чай е да го претеглите, тъй като листата идват в различни форми и размери. Ако случайно сте използвали прекалено много чай, един възможен начин да го оправите е да разредите чая с лед. Ако търсите по-силен аромат, препоръчваме ви да опитате метода Гонг Фу.

Добро правило е да използвате 1 чаена лъжичка чай (или 1 пакетче) за всяка чаша (225 мл) вода.

ИЗПОЛЗВАТЕ ВОДА, КОЯТО Е ТВЪРДЕ ГОРЕЩА

Горещата вода увеличава извличането на стипчиви и горчиви компоненти в чая. Ако вашият чай е стипчив (това е усещането за сухота в устата, което може да получите от червеното вино), намаляването на температурата на водата може да помогне за намаляването му. Зеленият чай е по-богат на катехини, което го прави по-чувствителен към температурата, отколкото черния чай. Нискокачественният чай също е по-вероятно да стане горчив, когато се запари с по-гореща вода.

ИЗПОЛЗВАТЕ ВОДА, КОЯТО Е ТВЪРДЕ ХЛАДКА

Обратното също може да е вярно. Ако водата не е достатъчно гореща, чаят ще се запари много бавно. Ето защо приготвянето със студена вода отнема часове, а не минути. Често виждаме хора да правят чай с горещата вода от диспенсъра. Обикновено те са настроени на доста ниска температура по съображения за безопасност, така че не са най-добрият начин да се получи гореща вода.

НЕ ГО ОСТАВЯТЕ ДА СЕ ЗАПАРИ ДОСТАТЪЧНО ДЪЛГО

Всички познаваме онзи човек, който потапя пакетчето чай за няколко секунди и заяви, че чаят му е готов. Чаят има нужда от време, за да може да се извлече ароматът му. Необходимото време варира значително в зависимост от вида чай и начина на приготвяне. Инструкциите, предоставени от магазина, от която сте закупили чая, са чудесна отправна точка. Винаги можете да ги коригирате според вкуса си.

ПРЕКАЛЕНО ДЪЛГО ЗАПАРВАНЕ

Случва се на всички нас. Разсейвате се и изведнъж осъзнавате, че чаят ви се е запарил 20 минути. За съжаление, прекалено дългото запарване може да направи вкуса на чая много неприятен. Ако това се случи, можете да опитате да го разредите с лед, но това е по-малко ефективно, отколкото ако просто сте използвали твърде много листа.

Важно е да знаете какъв вид чай пиете, за да го приготвите по най-добрия начин.

ИЗПОЛЗАНЕ НА ТВЪРДЕ СТАР ЧАЙ

В повечето случаи чаят не се разваля наистина, но с времето губи своя аромат. Като общо правило, колкото по-зелен е чаят, толкова по-кратък е срокът му на годност. Мача има най-кратък срок на годност, докато Шу Пуер (ферментирал пу-ер) няма определен срок. Внимавайте с количеството чай, което имате, и избягвайте да купувате много големи количества, освен ако не можете да го изпиете за по-малко от година.

НЕ ПРАВИТЕ ПОВТОРНО ЗАПАРВАНЕ

Почти всички неароматизирани чайове на листа могат да се запарят повторно, за да се получат още 1-2 чаши чай. Дори е възможно да се получи още повече, когато се приготвя по метода Гонгфу. Ако не използвате повторно запарване, няма да извлечете максимална полза от чая си. Може също така да пропуснете удоволствието да видите как се променя ароматът с всяко запарване.

НЕДОСТАТЪЧНО ПРОСТРАНСТВО ЗА ЧАЯ

Листата от чай се нуждае от място, за да се разгърне и да се получи пълният им аромат. Ако имате проблеми с пълненето на топката за чай/инфузера или ако след запарване останат сухи петна в средата, това е знак, че чаят се нуждае от повече място. Поради тази причина предпочитаме да се използва инфузер тип кошничка. Те са евтини и невероятно гъвкави, тъй като могат да се използват с всяка чаша или чайник, които вече имате.

НЕПРАВИЛНО СЪХРАНЕНИЕ НА ЧАЯ

Чаят е много чувствителен на топлина, светлина, влага и миризми. Продължителното излагане на някой от тези елементи ще повлияе негативно на вкуса. За да избегнете това, съхранявайте чая си в непрозрачни, херметични контейнери. Кухненските шкафове не винаги са най-доброто място за съхранение на чай, тъй като е топло и често има силни миризми като подправки. Използването на възможно най-малък контейнер, който да побере количеството чай, което имате, също може да бъде много полезно.

ЛИПСА НА РАЗБИРАНЕ ЗА ВИДА ЧАЙ, КОЙТО ПИЕТЕ

По света има хиляди различни видове чай, като непрекъснато се разработват нови. Никой не може да ги познава всички до най-малките детайли, но всеки нов чай, който срещнете, е възможност за учене и изследване. Няколко бързи търсения в Google ще ви помогнат да постигнете успех.

Количество вместо качество: Понякога наистина получавате това, за което плащате

Понякога, ако не сте доволни от вкуса на чая си и сте изключили грешки при приготвянето, може би е време да помислите за повишаване качеството на чая, който пиете. Финансовото състояние е различно за всеки, така че знам, че това може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Въпреки това, чаят все пак е достъпен лукс в сравнение с виното и други напитки!

В сайта на магазин Моменти има над 200 вида чай. Вярваме, че ще намерите чай, който харесвате, според вашия бюджет.

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн