Gong fu метод за приготвяне на чай

"Gong Fu" или "Gongfu" (功夫) обозначава "изкуство" или "умение", и този термин се използва в различни контексти. Най-често се асоциира с китайските бойни изкуства, но може също да се отнася и към други изкуства или умения. Ние ще се фокусираме върху Gong Fu метод за приготвяне на чай. Този метод за приготвяне на чай с китайски корени.

 1. Значение:

  • "Gong Fu Cha" преведено буквално означава "чай с изкуство" или "чай с умение". Този метод подчертава внимателния подход и използването на традиционни китайски чайни принадлежности.
 2. Оборудване:

  • Чайник: Обикновено по-малък и с по-широк отвор, за да позволи по-бързо изпарение на водата.
  • Чаени принадлежности: Чайна табла, гайван, чайник, чашки, лъжички и др.
  • Гайван: Традиционен китайски съд за приготвяне на чай, който се използва за запарване и сервиране на чая.

 1. Процес на Приготвяне:

  • Запарване: Чаят се запарва с кратко изплакване на листата с гореща вода, след което се изхвърля първата вода. След това чайната листа се запарва повторно с вода, която се изсипва веднага след кипване.
  • Кратки Запарвания: Често се използват няколко кратки запарвания вместо едно продължително. Вода се изсипва бързо върху чаята, след което се излива веднага, давайки възможност на ароматите и вкусовете да се развият по-добре.
 2. Ценност на Опита:

  • Gong Fu Cha се фокусира на преживяването на целия процес на приготвяне на чая, като се отделя специално внимание на визуалните, ароматните и вкусовите аспекти.https://youtu.be/a2O7uqEUDro
 3. Видове Чай:

Gong Fu Cha е не само метод за приготвяне на чай, но и начин за създаване на уникално и значимо чаeно преживяване, което се цени в китайската култура.

https://www.youtube.com/watch?v=a2O7uqEUDro

 

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн