Какво е Шоколадов чай, както и неговите ползи за нашето здраве

Какво е шоколадов чай?

Шоколадовият чай се прави от влакнестите външни обвивки на какаовите зърна. Когато тези люспи се накиснат във вода, се получава напитка, споделяща същия вкус като шоколада.



Освен всички многобройни ползи за здравето, които има шоколадовият чай, той е и екологичен. Това е така, тъй като какаовите люспи се считат за отпадъчен страничен продукт от други хранителни продукти, но използването им като основна съставка в чая го превръща в устойчив и високо оценен продукт.

За разлика от останалите чаени листа, които се извличат от растението Camellia sinensis и са с високо съдържание на кофеин, какаовият чай идва от семената на растението какао (същото, което се използва за направата на шоколад!).

Шоколадовият чай е страхотно решение както в горещите, така и в студените месеци. Направен от сурови какаови зърна, какаовият чай е вкусна топла напитка, пълна с антиоксиданти, минерали и фибри.

Мекият му сладък вкус го прави освежаващ вариант за пристрастените към чай или кафе и е добре дошла алтернатива на сладките газирани напитки и енергийните напитки през горещите летни дни.

Представете си шоколадовия чай като тъмен горещ шоколад, но без никаква захар, млечни продукти или глутен. От всички начини за консумиране на шоколад, пиенето на шоколадов чай определено е най-здравословният, а ето и какви са неговите ползи:


Ползите от шоколадовия чай за нашето здраве

1. Шоколадовият чай е питателен

Като страничен продукт от какаови зърна, люспите съдържат хранителни вещества, подобни на зърната: витамини от група В, витамин А, желязо, цинк, калций и магнезий.

2. Шоколадовият чай има свойства, повишаващи настроението

Чаят от какаови люспи не съдържа захар или добавки и има свойства, повишаващи настроението. Съчетавайки горещ шоколадов чай с вашата собствена рутина за облекчаване на стреса, ще откриете, че много по-лесно ще запазите спокойствие след напрегнатото ежедневие.

3. Шоколадовият чай е пълен с антиоксиданти

Чаят от какаови люспи съдържа антиоксиданти, за които се смята, че противодействат на щетите, причинени от свободните радикали и възпалението.

4. В шоколадовия чай няма кофеин

Чаят от какаови люспи съдържа теобромин, който е естествено съединение, намиращо се в какаовите шушулки и пелина. Това е стимулант с бавно освобождаване, който осигурява нежно възбуждане без рязкото „падане”, което получавате от кофеина.

5. Шоколадовият чай е с ниско съдържание на калории

Тъй като чаят от какаови люспи не съдържа захар, глутен, добавки и консерванти, той, разбира се, е с ниско съдържание на калории, което го прави перфектното допълнение към вашата здравословна диета!



На Momenti.bg ще откриете разнообразие от Шоколадов чай, сред които: „Пикантен шоколад”, „Шоколадова целувка”, „Какаов облак” и други.

Вижте още: Рецепта: Коктейл за Хелоуин

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн