Разликата между корейската и японската Matcha

От древните китайски ритуали до модерните японски и корейски изкушения, зеленият чай на прах е не просто напитка, а философия, вкус и аромат, съчетани в едно.

Древни корени на Матча:

Още през 960 г. сл. Хр. прахът от зелен чай е бил предпочитан от древните китайци. Те са сушили чая, оформяли са го в плътни тухли и са го смилали на фин прах преди добавяне на гореща вода. Монахът Ейсай, след обучение в Китай, донася практиките и техниките в Япония през 1191 г., бележейки началото на нова ера. До 1391 г. в Китай листата от зелен чай стават норма, но прахът запазва своята специална роля.

Японска Матча - изкуство до съвършенство:

Днес японската Матча (Мат: прах; Ча: чай) е изискана форма на прахообразен зелен чай, символ на японската чаена церемония. Японските фермери усъвършенстват китайските практики, за да създадат превъзходна Матча. Използват се техники като непрекъснато засенчване, стимулиращо по-дълбок цвят, по-сладък вкус и по-високо съдържание на кофеин. Азотните торове пък подпомагат растежа на храста от чай с минимално слънчево греене.

Корейска Матча - хармония с природата:

За разлика от японската Матча, корейската Матча, създадена в Jirisan, не включва нито една от гореспоменатите човешки намеси. Засенчването зависи от естествените сенки, причинени от планината, и не се използват торове, което води до биологичен продукт. Това от своя страна създава прах от зелен чай с по-блед цвят, по-малко кофеин и по-горчив вкус.

Това може да не звучи много приятно за мнозина, но може би е пълната противоположност на създадения от човека прахообразен чай. Корейската Матча се гордее с естествен аромат, който отразява вярно своята среда: суров и нешлифован вкус с пластове от изтънчен, дълбок аромат.

Прочетете и останалите ни статии на тема чай ТУК

Безплатна доставка за поръчки над 99лв.
Безплатно взимане от магазина
Сигурно плащане онлайн